Bitcoin ETF’leri için Invesco Dosyaları: Onaylanacak mı?

Bağımsız bir yatırım yönetimi şirketi olan Invesco, Bitcoin vadeli işlemlerine ve kripto para borsasında işlem gören ürünlere (ETP) yatırım yapacak bir Bitcoin (BTCUSD) borsa işlem fonu (ETF) için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvurdu.

Başvurusunu 5 Ağustos’ta yapan Atlanta merkezli şirket, kripto para ekosisteminde daha fazla likidite sağlayacak bir ETF için yaygara koparmak için büyüyen bir listedeki en son yatırım firmasıdır. Bu listede bir düzineden fazla firma var ve yönetim altında 1,5 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olan Invesco en büyükler arasında yer alıyor. Son öncelik göz önüne alındığında, Invesco aynı zamanda bir Bitcoin ETF’sine onay alan ilk firmalar arasında yer alabilir.

Doğrudan Bitcoin’e Yatırım Yapmayan Bir Fon

Invesco’nun dosyalamasına göre, Bitcoin Strateji fonu doğrudan kripto para birimine yatırım etmeyecektir. Bunun yerine, Chicago Mercantile Exchange’de (CME) işlem gören bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine ve Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)gibi kripto ETP’lerine yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca, kripto piyasalarının oynaklığına karşı “geçici bir savunma pozisyonu” için devlet menkul kıymetleri ve para piyasası fonları gibi bir dizi geleneksel finansal enstrümana para yatıracaktır.

Invesco’nun yatırım stratejisi dikkat çekicidir, çünkü SEC Başkanı Gary Gensler’in bir Bitcoin ETF’sinin olası onayı hakkında yaptığı son yorumların hemen ardından gelir. Gensler, geçen ay Aspen Güvenlik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kripto varlıklara maruz kalmayı sağlayan yatırım araçlarının piyasalarda zaten mevcut olduğunu ve CME’de Bitcoin vadeli işlemlerine yatırım yapan gbtc ve yatırım fonlarının isim kontrolünden geçirildiğini söyledi.

“[1940] Yatırım Şirketi Yasası kapsamında borsada işlem gören fonlarla ilgili dosyalamalar olacağını öngörüyorum. Diğer federal menkul kıymetler yasalarıyla birleştirildiğinde, ’40 Yasası önemli yatırımcı korumaları sağlar. Bu önemli korumalar göz önüne alındığında, özellikle cme ile işlem gören bu Bitcoin vadeli işlemleriyle sınırlıysa, personelin bu tür dosyalamaları gözden geçirmesini dört gözle bekliyorum.” dedi.

Komisyon üyesi olmadan önce Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) blockchain ve kripto para birimleri üzerine bir ders veren Gensler, kripto para borsalarını ve ürünlerini hükümet düzenlemesi altına sokmayı savundu. Kripto ekosistemindeki mevcut durumu sert bir şekilde eleştiriyor. Güvenlik forumunda, mevcut formlarındaki kripto para birimlerinin “belirli uygulamalarda dolandırıcılık, dolandırıcılık ve kötüye kullanımla dolu” bir varlık sınıfı olduğunu söyledi.

Invesco’nun dosyalamalarında bahsettiği her iki yatırım da devlet kurumlarına rapor ediyor. CME, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) yetki alanına girse de, Grayscale Bitcoin Trust bir SEC raporlama kuruluşudur ve gelecekte kendisini bir ETF’ye dönüştürmeyi planlamaktadır.

Olası Bir Bitcoin ETF Onaylı mı?

Emin olmak için Invesco, yalnızca Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri gibi düzenlenmiş türev ürünlere yatırım yapmayı amaçlayan tek Bitcoin ETF uygulaması değildir. Başka bir yatırım firması VanEck, 2017’de Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine dayanan bir ETF başvurusunda bulundu. Yakın tarihli bir rapora göre, başvuruyu “küçük değişikliklerle” yeniden havale etti.

Bununla birlikte, Invesco’nun dosyalaması kripto topluluğunda heyecan yarattı çünkü Gensler’in son direktifine çok yakın. Yakın geçmişte SEC’in dosyalamaya olumlu bakabileceğini öne süren bir öncelik de vardır.

CmE’de işlem gören kripto para biriminin vadeli işlem sözleşmelerine de yatırım yapan Bitcoin Strategy ProFund (BTCFX) yatırım fonu, bu yılın başlarında kuruluştan onay aldı. Bu yaklaşımın avantajı açıktır. Vadeli işlem piyasası düzenlenmiştir. Yani, CME [Chicago Mercantile Exchange], CFTC [Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu] var, takas merkezine sahipsiniz ve daha sonra insanların iyi anladığı bir yatırım fonundasınız ve NAV’a her gün girip çıkabilirsiniz.” dedi.

Ürünleri Gensler’in düzenleme konusundaki ısrarından yararlanan Grayscale firmasının yatırım stratejisi başkanı, aynı kanala SEC Başkanı’nın Aspen’deki yorumlarının “çok olumlu” olduğunu söyledi. Grayscale’den David LaValle’a göre, “hikaye artık Bitcoin ETF’leri olacaksa değil, ne zaman bir bitcoin ETF’si olacak.”