Kripto Para İçin Vergi Vermek Gerekiyor mu?

Kripto para birimlerinin birebir yatırım aracı haline dönüştüğü günümüzde bazı problemlerin ortaya çıktığı da bilinmektedir. Şüphesiz bu problemler arasında özellikle ülkeler için en temel sorun vergilendirmeler ve kripto para al-sat işlemlerinde yapılacak olan düzenlemelerdir. Bu kapsamda kripto para vergi var mı? sorusu kritik bir öneme sahiptir.

En nihayetinde kripto para vergisi tüm alım-satım işlemlerinde olduğu gibi kripto paraların muhafaza edilmesi, dijital cüzdanlarda saklanması ve benzeri durumlar için de uygulanabilmeye adaydır ve söz konusu olası vergilendirmelerin oranı da yine yatırımcılar tarafından merak edilmektedir. Bu konudaki düzenlemeler kripto paraların henüz yeni bir yatırım olması nedeniyle hemen her ülkede farklı olarak devam etmektedir.

Türkiye kapsamında kripto para vergisi olup olmadığının ya da söz konusu vergilendirmenin hukuki zeminin olup olmadığını incelemek için yapılan yasal düzenlemelere ve vergi çeşitlerine bakılması gerekmektedir. Henüz çok yeni olarak hayatımıza girmiş kripto paraların hakkında özel bir düzenleme olmadığı, buna karşın gerekli düzenlemeler için çalışmalar dünyanın her ülkesinde gerçekleştirildiği de belirtilmelidir.

Kripto para vergisi hakkında inceleme yapmadan önce, kripto paraların nasıl elde edilebildiğine bakılmalıdır ki bilineceği üzere herhangi bir alım-satım işleminin veya halihazırda var olan maddi varlığın vergilendirilebilmesi için bu varlıklara nasıl ulaşıldığı da önem arz eder. Dolayısıyla kripto paraların nasıl elde edildiği kripto para vergi var mı? sorusu kapsamında özel bir önem içerir.

Kripto Para Nasıl Elde Edilir?

Kripto para vergisi ödemek ya da herhangi bir biçimde vergiye tabii olabilmek için öncelikli olarak bu dijital varlıkların elde edilmesi gerekmektedir. Günümüzde kripto para adı verilen varlıkların elde edilmesini sağlayan temel olarak 3 farklı yöntem olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu yöntemleri sıralamak gerekirse;

• Madencilik
  • Al-Sat İşlemleri
  • Ekosistemler tarafından sunulan ödül-etkinlik ve benzeri durumlar

Bu üç yöntemin kullanılarak kripto para elde edilmesi ve dolayısıyla olası kripto para vergisi kapsamına girilebilmesi mümkün olabilir.

Mining ile Kripto Para Birimi Elde Etme

Mining bilineceği üzere kazı işlemlerine denmektedir ve büyük oranda bilgisayarlar üzerinden gerçekleşmektedir. Türkçe tam karşılı “Madencilik” olan bu işlemler ile kripto para elde etmek ve bu kripto paraları dolaşıma sunarak yatırım aracı olarak kullanmak olanaklıdır. Madencilik sisteminin tüm dünya yatırımcılarına kazandırılmasını sağlayan ise yine bilineceği üzere Bitcoin madenciliğidir.

Bitcoin madenciliği son dönemde yoğun bir elektrik kullanımı ve enerji tüketimi gerektiriyor olduğundan tartışmalara açık bir durumdadır. Bununla birlikte kripto para ekosistemleri gerekli yenilikleri platformlar üzerinden gerçekleştirerek madencilik çalışmalarının çevre dostu haline dönüşmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Alım-Satım İşlemleri ile Kripto Para Birimi Sahibi Olma

Kripto para borsaları tarafından listelenen kripto para birimleri yatırım aracı olarak kullanılmaya uygundur. Bu durum en genel anlamıyla herhangi bir kripto para borsasının Bitcoin veya herhangi bir kripto para birimini listelemesi halinde, yatırımcıların söz konusu platformlara üye olarak bu dijital varlıkları satın almaları anlamına gelir.

Dolayısıyla olası bir kripto para vergisi aynı zamanda borsalar üzerinden gerçekleşen kripto para al-sat işlemlerini de kapsamak durumundadır. Buna karşın günümüzde böyle bir vergilendirmenin olmadığı ve bu durumla ilgili herhangi bir yasal düzenlemenin yürürlüğe girmediği de bilinmektedir.

Ödüller ve Etkinlikler Üzerinden Kripto Para Sahibi Olma

Madencilik faaliyetleri kapsamında kripto para birimlerinin kendilerine özgü platformlar aracılığıyla üyelerine ve kullanıcılarına kripto para ödülleri sunduğu bilinmektedir. Bazı durumlarda doğrudan kripto para birimi olarak verilmeyen bu ödüller, platform içerisinde kullanılan ve ekosisteme özgü olan paralar ile de sağlanmaktadır.

Bu bağlamda kripto para vergisi ödenmesi ya da bu konuda herhangi bir vergilendirme çalışması olması halinde bu tarz kripto para elde edimlerinin vergiye tabii olmaları gerekir. Ödüller ve etkinlikler ile elde edilen kripto paraların herhangi bir vergilendirmeye nasıl uygun bir yapıya sahip olacağı da yine yatırımcılar tarafından merak konusudur.

Kripto Para Vergi Var mı?

Kripto para vergi var mı? sorusuna günümüz kapsamında belirgin bir şekilde herhangi bir düzenleme olmadığı ve yasal çalışmaların sürüyor olması sebebiyle hayır cevabını vermek mümkündür. Buna karşın kripto para vergisi konusunda olası senaryoların değerlendirilmesi ve olası vergilendirmelerin yasal hangi düzenlemeler altına girebileceği konusunda öngörü elde etmek mümkündür.

Gelir Vergisi ve Bitcoin

Gelir vergisi ve Bitcoin arasında temel bir ilişki bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tıpkı reel borsalarda olduğu gibi kripto para borsaları aracılığıyla elde edilen kripto paraların da gelir vergisine dahil olması mantıken mümkündür.

Dolayısıyla kripto para vergisi borsa üzerinden yapılan alım-satım işlemlerinde gelir vergisine tabi olmaya uygunluk taşır. Bu iddianın temel için ise adı anılan vergi türünün temel olarak ticari faaliyeti yapılan her türlü aracı kapsıyor olduğunu göstermek yeterli olacaktır. Yine yasal düzenlemeler nezdinde ticari faaliyetlerin ne olduğuna bakılacak olursa; ticari faaliyetlerin, belli oranlı bir sürdürülebilirlik içerisinde elde edilen her türlü geliri kapsadığı görülecektir.

Gelir Vergisi ve Altcoinler

Kripto para vergisi altcoinler için de aynı türden al-sat işlemlerinde geçerliliğe uygundur. Yani altcoinler için yapılabilecek herhangi bir düzenleme yine bu dijital varlıkları elde etmek için gerçekleşen al-sat işlemlerinin gelir vergisine uygun olabilmesi anlamına gelecektir.

1. Altcoinlerin Bitcoinden Farkı Nedir? Altcoin Avantajları İçin… – Koin Odası – Koin Odası

[…] Kripto Para İçin Vergi Vermek Gerekiyor mu? […]